ژئوفنس (Geofence ) یا حصار جغرافیایی چیست ؟

ژئوفنس (Geofence ) یا حصار جغرافیایی چیست ؟
مهدی نوایی لواسانی – 2023-07-25

ژئوفنس (Geofence ) یا حصار جغرافیایی ، یک سرویس مکانی است که در آن یک اپلیکیشن موبایل یا سایر برنامه‌های نرم‌ افزاری از سامانه شناسایی فرکانس رادیویی (RFID) ، Wi-Fi ، GPS یا داده‌های شبکه تلفن همراه برای ایجاد یک حصار جغرافیایی مجازی (Geofence) در اطراف یک مکان فیزیکی استفاده کرده و مشخص میکند که چه زمانی افراد به درون این حصار وارد یا از آن خارج می‌شوند .

با استفاده از ژئوفنس (Geofence ) ، می‌توانید رویدادها و اعلان‌ها را در محدوده حصار به صورت آنی فعال و ارسال کنید.

یک مثال ساده از کاربرد Geofencing زمانی است که یک فرد در حال قدم زدن در نزدیکی یک فروشگاه زنجیره ای یک اعلان توسط اپلیکیشن موبایل خود دریافت می‌کند که می‌گوید : ” فقط امروز، خرید مایع دستشوئی با 40 درصد تخفیف ! ”

آشنایی با مفهوم ژئوفنس (Geofence )

همان گونه که قبلا گفته شد ژئوفنس (Geofence ) یک مرز جغرافیایی مجازی در اطراف یک مکان فیزیکی است.

لغت Geofence از دو بخش Geo و Fence تشکیل شده است .

  • GEO مخفف جغرافیا و بیان گر موقعیت مکانی است .
  • Fence به معنی حصار ، همان حصار دور تا دور یک باغچه یا خط دیوار بین خانه شما و همسایه است .

با کنار هم قرار گرفتن این دو لغت ، ژئوفنس یا همان مرز مجازی جغرافیایی شکل می گیرد . که ابزاری قدرتمند برای تشخیص ورود و خروج افراد به محدوده مورد نظر و ارسال هشدار و اعلان این ورود و خروج به صورت آنی (Real-Time) است .

انواع مختلفی از هشدارها وجود دارد که می توانید هنگام ورود یا خروج کاربر به ژئوفنس ارسال کنید . متداول ترین هشدارها از نوع پیام های متنی ، اعلان های درون برنامه ای ( مانند نوتیفیکیشن های موبایل ) و نیز تبلیغات در رسانه های اجتماعی است .

ژئوفنس یک مرز جغرافیایی مجازی در اطراف یک مکان فیزیکی است .
ژئوفنس یک مرز جغرافیایی مجازی در اطراف یک مکان فیزیکی است .

کاربردها و برنامه های Geofencing (ژئوفنسینگ)

هدف از به کارگیری Geofencing عموما اجرای یک رویداد است ، همانند ارسال پیام متنی در صورت ورود یا خروج افراد به درون محدوده ژئوفنس .

بیشترین کاربرد Geofencing (ژئوفنسینگ) در صنایع زیر است :

  • بازاریابی و فروش
  • امنیت
  • حمل و نقل و لجستیک

در حقیقت استفاده از ژئوفنسینگ باعث افزایش آگاهی کاربران آن می گردد . چه کاربر یه مشتری فروشگاه زنجیره ای باشد یا یک مجرم و یا رانندگان وسایل حمل بار ، در هر صورت میتوان از Geofencing (ژئوفنسینگ) به کمک روشهای خلاقانه بهره برد .

کاربردهای  ژئوفنس (Geofence)
کاربردهای Geofence

1 – بازاریابی و فروش

در صنعت خرده فروشی ، استفاده از Geofencing دنیایی از فرصت را برای تبلیغات دقیق دریک منطقه مشخص فراهم میکند .

به عنوان مثال هنگامی که یک مشتری به فاصله ای معین از یک فروشگاه لباس میرسد ، پیامکی متناسب با علاقه و نیازهای خود دریافت می کنند.

اگر برند لباس مورد علاقه شما 40 درصد تخفیف ارائه میدهد ، چقدر برای شما وسوسه انگیز خواهد بود که 50 متر جلوتر رفته و سری به فروشگاه مورد نظر بزنید ؟

امروزه بسیاری از فروشندگان بزرگ و کوچک از این تکنیک برای جذب مشتری به درون فروشگاه های خود استفاده میکنند .

کاربردها و برنامه های Geofencing (ژئوفنسینگ)

2 – امنیت

یک حصار جغرافیایی (Geofence) می تواند والدین را در صورتی که فرزندشان از محدوده تعیین شده توسط آنها خارج شود آگاه سازد . به کارگیری این حصار مجازی به عنوان محدوده مجاز بازی کودکان میتواند برای والدین آرامش خاطر بیشتری را به همراه بیاورد .

علاوه بر این میتوان با کمک ژئوفنسینگ برای مجرمان با جرائم سبک ، بجای مجازات زندان یک محدوده جغرافیایی مشخص را تعیین کرده که آنها تنها قادر به حرکت در آن محدوده مشخص بوده و در صورت خروج فرد از آن محدوده هشدار آنی صادر میگرد .

از دیگر کاربردهای امنیتی Geofencing تعیین الزاماتی برای محدوده مجاز پرواز پهپادها است ، که با کمک برنامه های موبایل محدوده مجاز پروازی را اطلاع رسانی کرده و از خروج پهپاد از محدوده مجاز جلوگیری میکند .

همچنین ، شرکت‌های کرایه خودرو می‌توانند با کمک ژئوفنسینگ ( Geofencing ) و تعریف یک محدوده مجاز حرکتی برای وسایل نقلیه اجاره ای خود ، از خروج خودروها از آن محدوده مجاز جلوگیری کنند .

هشدارخروج از محدوده مجاز به خودروهای کرایه ای با کمک حصار جغرافیایی (Geofence)
هشدارخروج از محدوده مجاز به خودروهای کرایه ای

3 – حمل و نقل و لجستیک

ژئوفنسینگ حتی می‌تواند مشتریان را در زمانی که کامیون تحویل در فاصله معینی قرار دارد مطلع کند.

در فرایند تحویل بار ، میتوان از Geofencing استفاده کرد تا زمانی که کامیون حامل بار در محدوده معینی از مرکز تحویل قرار گرفت سیگنالی برای تحویل بار ارسال شود . این ردیابی ورود و خروج کامیون ها زمان لازم برای امضای اوراق تحویل یا به کار گیری افراد برای تخلیه کامیون را کاهش داده و با صرفه جویی در هزینه ها سبب افزایش بهره وری میگردد .

هشدار رسیدن کامیون حامل بار به منطقه تخلیه بار
هشدار رسیدن کامیون حامل بار به منطقه تخلیه بار

Geofence و GIS

ArcGIS Server GeoEvent برای Geofencing

ArcGIS Server GeoEvent پلتفرم شرکت ESRI برای Geofencing است . می‌توانید با این سرویس به دستگاه‌های GPS و رسانه‌های اجتماعی متصل شده و برنامه های اطلاع رسانی آنی (Real-Time) خود را بسازید .

علاوه بر این ، میتوان به منابع جریان داده متصل شده و بصورت خودکار هشدارها را از طریق ایمیل یا پیام متنی ارسال کرده یا یک پایگاه داده را بروزرسانی کرده و یا انواع دیگر رویداد ها را با کمک این سرویس اجرا کرد .

یکی از بهترین اتفاقات ، نحوه ادغام این سرویس با ArcGIS Online ، پلتفرم ابری شرکت Esri است . به عنوان بخشی از کل این پلت فرم ، کاربران می توانند به طور مستقیم برنامه ها و نقشه ها را در فضای ابری ایجاد کنند . در ادامه ، میتوان از این برنامه های آنلاین برای موبایل ، تبلت و حتی کارهای میدانی استفاده کرد .

شرکت Valarm با شعار همه چیز همه جا ، یکی از پلتفرم های نظارتی پیشرو است که از Geofencing استفاده می کند . آنها سیل ، کیفیت هوا میزان آلودگی ، دما و حتی سر و صدا کنترل میکنند .

Geofencing سبب افزایش آگاهی در موقعیت های آنی است . خواه برای امنیت ، خرده فروشی یا حمل و نقل ، ما همچنان شاهد افزایش استفاده صنایع مختلف از Geofencing در آینده خواهیم بود .

در حقیقت ، این تنها مرحله ابتدائی اینترنت اشیا (IOT) است که یک سیستم متصل تر و پاسخگوتر ازمجموعه ای حسگرها، سیگنال ها و دستگاهها به شمار میرود .

نظر شما درباره سایر کاربردهای ژئوفنس (Geofence ) یا حصار جغرافیایی چیست ؟

دیدگاه خود درباره مقاله فوق را در بخش نظرات این نوشته با ما به اشتراک بگذارید .

اشتراک گذاری :

نوشته مرتبط :
تفاوت CAD و GIS

تفاوت CAD و GIS

CAD در برابر GIS CAD (Computer-Aided Design – طراحی به کمک کامپیوتر) و GIS (Geographic Information System – سیستم اطلاعات جغرافیایی ) هر دو ، نوعی ابزار نرم‌افزاری هستند که…
آشنایی با قوانین توپولوژی در ArcGIS

آشنایی با قوانین توپولوژی در ArcGIS

قوانین توپولوژی روابط و محدودیت‌های فضایی بین عوارض جغرافیایی را تعریف و اعمال می کنند ، تا یکپارچگی و سازگاری داده‌ها در یک مجموعه داده مکانی تضمین شود. اصلاح اشتباهات…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *