نقشه پایه (Basemap ) چیست ؟

نقشه پایه (Basemap ) چیست ؟
مهدی نوایی لواسانی – 2023-04-26

نقشه پایه (Basemap ) چیست ؟

نقشه پایه (Basemap ) یک لایه اطلاعاتی است که یک پس زمینه ( the background ) جغرافیایی برای نقشه وسایر لایه های روی آن فراهم میکند .

از آنجایی که اطلاعات مرجع در تحلیل های مکانی و مدل سازی بسیار مهم هستند ، تقریبا هر نقشه ای ( چاپی ، دیجیتال ، یا نقشه های اینترنتی ) شامل یک نقشه پس زمینه به عنوان مرجع بصری می باشد .

برای هر سازنده نقشه ، این بدان معنی است که یک نقشه پایه (Basemap ) یکی از اجزای اساسی برای ایجاد هر نقشه ای می باشد .

بیایید با هم دنیای نقشه های پایه را کشف کرده و ببینیم  چند نوع نقشه پایه وجود دارد ؟ و چه نمونه هایی از آنها در حال حاضر موجود و در دسترس قرار دارد .

انواع  نقشه های پایه (Basemaps)

نقشه ها همیشه پیامی را منتقل میکنند . بنابر این برای ارسال پیام خود ، مهم است که نقشه پایه مناسب را انتخاب کنید .

گرچه انواع مختلفی از نقشه های پایه وجود دارد ، اما امروزه معمولا فقط تعداد خاصی از آنها مورد استفاده قرار میگیرند . هر یک از آنها  نقاط قوت و ضعف خود را در نمایش و انتقال اطلاعات دارند .

در اینجا جدولی وجود دارد که انواع نقشه های پایه و شرح مختصری در مورد موارد کاربرد هر یک  را شرح میدهد .

نقشه پایهشرح
Orthophoto

نقشه های پایه Orthophoto عوارض زمینی را با جزئیات ، از یک منظر بالا به پائین نشان میدهند . و معمولا توسط تصاویر ماهواره ای ایجاد می شوند ، گرچه میتوان آنها را با کمک تصویر برداری هوایی و یا تصاویر پهپادی ایجاد نمود . مزیت اصلی آنها  مشاهده عوارض سطح زمین و همچنین اندازه گیری فواصل هر چیزی مانند ساختمان ها و خیابان ها است .

مثال : Google Satellite Imagery

Topographic

توپوگرافی شالوده زیرین یک چشم انداز است و میتواند به کوه ها ، دره ها و رودخانه ها در سطح زمین اشاره کند . یک نقشه پایه توپوگرافی معمولا شامل ارتفاع در غالب خطوط منحنی میزان است . اما همچنین میتواند عوارض طبیعی و مصنوعی  مانند مرزهای سیاسی ، هیدروگرافی ، پارک ها ، مناطق شهری ، و شبکه حمل و نقل را نیز در خود جای دهد .

مثال :USGS Topographic Basemaps

Satellite

تصاویر ماهواره ای یک نمای هوایی از یک مکان را که از فضا گرفته شده است در اختیار کاربران قرار میدهد . اگر میخواهید هر عارضه ای را با یک دید هوایی مشاهده کنید این نوع نقشه پایه مفید خواهد بود . از آنجایی که ماهواره ها در یک مسیر دایره ای تکراری به دور زمین میچرخند ، امکان تصویر برداری به روز عوارض را خواهند داشت .

مثال : Sentinel-2 

Elevation

مدل رقومی ارتفاعی ، که با DEM هم شناخته میشود ، یک نمایش رقومی (Digital) از سطح ارتفاعی زمین است . منظور از ارتفاع ، فاصله عمودی بین سطح زمین و یک مدل بیضوی یا ژئوئید است . و برای نمایش هر نوع پروژه ساخت و سازی مفید است چرا که ارتفاع میتواند هزینه اضافی به پروژه تحمیل کند .

مثال : SRTM Digital Elevation Model

Contours

خطوط منحنی میزان روش دیگری برای نمایش چگونگی تغییرات ارتفاعی در یک موقعیت جغرافیایی است . این خطوط مقدار ثابتی از ارتفاع را نشان میدهند . خطوط نزدیک تر به همدیگر نشان دهنده زمین های با شیب بالاتر است . در حالی که خطوط با فاصله بیشتر از یکدیگر  نشان دهنده شیب ملایم تر زمین است .

مثال : Contour Map

جمع بندی

هر نقشه پایه (Basemap )   اساس هر برنامه مبتنی بر مکان ونیز اکثر محصولات مبتنی بر نقشه است .

آنها با دادن اطلاعات پایه به کاربران امکان میدهند تا مکان های مورد علاقه نزدیک خود را پیدا کنند .

کاربردهای بسیاری برای نقشه های پایه وجود دارد ، و میتوانند در موقعیت های گوناگون و متناسب با اهداف شما مفید واقع شوند .

دیدگاه خود درباره مقاله فوق را در بخش نظرات این نوشته با ما به اشتراک بگذارید .

اشتراک گذاری :

نوشته مرتبط :
تفاوت مدل های ارتفاعی DEM ، DSM ، DTM

تفاوت مدل های ارتفاعی DEM ، DSM ، DTM

وقتی صحبت از ارتفاع به میان می آید ، ما سه روش مختلف برای مدل سازی ارتفاعی داریم . که عبارتند از : بیایید تفاوت مدل های ارتفاعی DEM ،…
آشنایی با Spatial Join در ArcGIS

آشنایی با Spatial Join در ArcGIS

آشنایی با Spatial Join در ArcGIS ابزار Spatial Join ، ستون‌های جدول توصیفیِ یک لایه را بر اساسِ موقعیت ، به یک جدول دیگر منتقل می‌کند. فرض کنید مجموعه‌ای از…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *