آشنایی با WebGIS ، بخش دوم : مروری بر ابزارها و فناوری های WebGIS

آشنایی با WebGIS ، بخش دوم : مروری بر ابزارها و فناوری های WebGIS
مهدی نوایی لواسانی – 2023-06-21

در بخش قبل ، مقدمه ای بر GIS و WebGIS داشتیم . توضیح دادیم که GIS چیست و کمی به هسته WebGIS پرداختیم . هدف این بخش معرفی برخی از ابزارها و فناوری های WebGIS است . تعداد زیادی از این ابزارها وجود دارد ، اما ما فقط در مورد ابزارهایی که در این مجموعه مقالات از آنها استفاده میکنیم صحبت خواهیم کرد .

پایگاه داده مکانی

PostGIS : یک افزونه مکانی برای پایگاه داده شی – رابطه ای PostgreSQL است . PostGIS امکان پشتیبانی از ذخیره سازی داده های مکانی و همچنین اجازه برای اجرای عملگرهای مکانی و پرس و جوها درمحیط PostgreSQL را فراهم می کند . این برنامه در سال2001 منتشر شد . در بخش های آینده بررسی خواهیم کرد که چگونه می توانیم از این پایگاه داده برای ذخیره و پرس و جو بر روی داده های مکانی استفاده کنیم .

نرم افزار کاربران

QGIS : یک نرم افزار GIS رومیزی است که بر روی انواع اصلی سیستم عامل ها و همچنین دستگاه های اندرویدی قابل اجرا است .QGIS به کاربران اجازه می دهد اطلاعات مکانی را ایجاد ، نمایش ، ویرایش ، تجزیه و تحلیل و منتشر کنند . این نرم افزار که به زبان های C++، Python و Qt نوشته شده ، در سال 2002 منتشر گردید . ما در بخش های بعدی برخی از امکانات این نرم افزار را بررسی خواهیم کرد .

ابزارهای خط فرمان

GDAL/OGR : کتابخانه Geospatial Data Abstraction Library(GDAL) وOpenGIS Simple Features Reference Implementation(OGR) ، کتابخانه های قدرتمندی برای خواندن و نوشتن فرمت های داده رستری و برداری هستند. برنامه به زبان های C ، C++ و python نوشته شده و درسال 2000 منتشر گردیده و در حال حاضر توسط توسعه دهندگان در بنیاد متن باز مکانی (OSGeo) پشتیبانی می شود . بسیاری از فرمت های رستری و برداری توسط GDAL/OGR پشتیبانی می شود به گونه ای که به طور گسترده ای برای تبدیل داده های مکانی حتی در نرم افزارهای مختلف مانند QGIS ، ArcGIS، gvSIG ، Grass GIS ، Google Earth و غیره مورد استفاده قرار میگیرد .

shp2pgsql : ابزاری است که برای تبدیل آسان shapefile ها به فرمت مناسب SQL برای درج در پایگاه داده PostGIS/PostgreSQL توسعه یافته است . گرچه می‌توانیم shapefile ها از طریق QGIS و یا رابط کاربری (GUI) ، درون پایگاه داده PostGIS آپلود کنیم ، اما این ابزار برای عملیات گروهی بر روی داده ها بسیار مفید است .

میان افزار

Geoserver : سروری است که به زبان جاوا نوشته شده و به کاربران امکان اشتراک گذاری ، پردازش و ویرایش داده های مکانی را می دهد . ژئوسرور داده های هر منبع داده اصلی را با استفاده از استانداردهای باز منتشر می کند . می توان آن را به کتابخانه های مکانی سمت کاربری همچون leaflet ، Mapbox ، OpenLayers و … با کمک استانداردهای Open Geospatial Consortium(OGC) به راحتی متصل کرد.

سرور تامکت آپاچی : به زبان جاوا نوشته شده و در سال 1999 منتشر گردید . یک ابزار مستقل از پلتفرم و یک سرور محبوب HTTP مبتنی بر جاوا است که ابزارهای تعامل با سرورهای جاوا را فراهم می کند .

ngrok : این سرویس ، ایجاد URL های عمومی قابل دسترس از طریق اینترنت را امکان پذیر می کند . به عنوان مثال ، Geoserver را می توان بر روی یک سرور آپاچی در کامپیوتر شخصی نصب کرد ، سپس می توانیم از ngrok برای گوش دادن به سرور در یک پورت خاص استفاده کنیم و یک URL ایجاد کرد که بتوان برای دسترسی به GeoServer از طریق اینترنت مورد استفاده قرار گیرد . این یک راه سریع برای آزمایش پیشرفت های اجرای توسعه محصول ، قبل از میزبانی Geoserver درفضای ابری یا هر پلتفرم میزبانی وب است.

مطالعه بیشتر : آشنایی با WebGIS ، بخش اول : مقدمه ای بر GIS و WebGIS

کتابخانه ها و چهارچوب های جاوا اسکریپت سمت کاربر

Leaflet : یک کتابخانه جاوا اسکریپت ساده و سبک برای توسعه نقشه های تعاملی تحت وب است . این کتابخانه در سال 2011 منتشر گردید . سازگار با موبایل ، دارای یک API با مستندات مناسب و تعداد زیادی افزونه که توسط جامعه کاربران توسعه یافته می باشد .

Mapbox GL : طبق مستندات رسمی توسعه دهنده ، یک کتابخانه جاوا اسکریپت برای نقشه های برداری تعاملی و قابل شخصی سازی در وب است . این کتابخانه ، استایل نقشه هایی که با استایل مخصوص Mapbox مطابقت دارند را گرفته ، و آنها را بر روی تایل های وکتوری که با سبک خاص Mapbox منطبق هستند اعمال کرده و با استفاده از WebGL رندر می‌کند .

Openlayers : یک کتابخانه جاوا اسکریپت که قراردادن یک نقشه پویا درهر صفحه وب را آسان می کند . و می تواند تایل های نقشه ، داده های برداری و نشانگرهای بارگذاری شده از هر منبعی را نمایش دهد . OpenLayers در سال 2006 منتشر شد . همچنین می توان آن را از طریق سرویس های سازگار با OGC به Geoserver متصل کرد.

در سلسله مقالات آتی ما هر یک از این ابزارها را انتخاب کرده وعملکردهای بیشتری را بررسی می‌کنیم . 

دیدگاه خود درباره مقاله فوق را در بخش نظرات این نوشته با ما به اشتراک بگذارید .

اشتراک گذاری :

نوشته مرتبط :
تفاوت CAD و GIS

تفاوت CAD و GIS

CAD در برابر GIS CAD (Computer-Aided Design – طراحی به کمک کامپیوتر) و GIS (Geographic Information System – سیستم اطلاعات جغرافیایی ) هر دو ، نوعی ابزار نرم‌افزاری هستند که…
تفاوت Google Earth و Google Maps

تفاوت Google Earth و Google Maps

تفاوت Google Earth و Google Maps در چیست ؟ به سادگی نمیتوان گفت که که Google Earth  و Google Maps چه میزان بزرگ هستند . اما میدانیم که هر دوی…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *