آشنایی با ماهواره لندست ۹

آشنایی با ماهواره لندست ۹
مهدی نوایی لواسانی – 2023-05-14

مروری کوتاه بر ماهواره لندست ۹

برنامه لندست (Landsat) طولانی ترین برنامه در حال اجرا ، برای مشاهده زمین با بیش از ۵۰ سال سنجش پیوسته سطح زمین می باشد . به منظور ادامه میراث دیرینه خود ، NASA و USGS ماهواره لندست ۹ (Landsat 9) را در سپتامبر ۲۰۲۱ به عنوان نهمین ماهواره این برنامه به فضا پرتاب کردند .‏

از نظارت بر محصولات کشاورزی تا ردیابی جنگل زدایی ، برنامه لندست دارای یک نقش کلیدی برای پاسخگویی به تقاضای رو به رشد برای داده هایی است که تصمیم گیرندگان ، برای درک تغییرات سطح زمین به آن نیاز دارند .

در این مقاله به طور مختصر با ماهواره لندست 9 ، باندهای طیفی آن و تفاوت آن با لندست ۸ آشنا می شویم .

نام گذاری باندهای ماهواره لندست ۹

از نظر تعیین و نامگذاری باندها می توان ابزارهای لندست – 9 را به عنوان یک کپی جدید از لندست – 8 در نظر گرفت . با این حال بهبود هایی در وضوح رادیومتری باندها همانگونه که در جدول زیر مشاهده میکنید رخ داده است .

آشنایی با ماهواره لندست ۹ _ landsat 9 - و باندهای آن
باندهای ماهواره لندست ۹

تفاوت ها با لندست 8

یک تفاوت عمده بین ماهواره لندست ۹ و پیشینیان آن ، بهبود وضوح رادیومتری برای تصویر بردار عملیاتی زمین (OLI-2) میباشد .

پیش از این ، وضوح ۱۲ بیتی لندست ۸ می توانست بین ۴۰۹۶ سایه از یک طول موج معین ( و تنها ۲۵۶ سایه برای لندست ۷ ) تمایز ایجاد کند . اما وضوح ۱۴ بیتی ماهواره لندست ۹ میتواند ۱۶۳۸۴ سایه فراهم می کند که یک پیشرفت قابل توجهی به شمار می آید .

تفاوت عمده دیگر بهبود در حسگر مادون قرمز حرارتی (TIRS – 2) است . از آنجایی که TRIS-2 می تواند میزان پراکندگی نور را کاهش دهد ، این امر تصحیح اتمسفری را بهبود می بخشد و به نوبه خود توانایی خوانش های بهتری برای دمای سطح زمین ارائه میکند .

طول موج باندهای ماهواره لندست ۹
طول موج باندهای ماهواره لندست ۹

دانلود تصاویر لندست ۹

ماهواره لندست ۹ در هر روز ، ۱۴ بار به دور زمین میچرخد و در نتیجه روزانه بیش از ۷۰۰ تصویر از زمین تهیه می کند . با داشتن مداری نزدیک به قطب ، به تنهایی زمین را هر ۱۶ روز یکبار پوشش میدهد . اما اگر لندست ۸ و ۹ را در کنار هم قرار دهید آنها می‌توانند در هر ۸ روز به پوشش جهانی دست پیدا کنند .

یکی از مزایای برنامه لندست ( و سنتینل -2 ) این است که تصاویر بطور کامل برای دانلود عموم افراد آزاد است . در ادامه برخی از معتبرترین ارائه دهندگان داده های لندست ۹ آورده شده است .

1- USGS EarthExplorer

می توانید تصاویر لندست ۹ را در سربرگ ِDataset و در زیرمجموعه محصولات Landsat پیدا کنید . گزینه هایی برای داده های Level-1 و Level-2 و داده های آماده برای تجزیه و تحلیل وجود دارد .

2 – Machine to Machine (M2M)

این API یک REST API مبتنی بر JSON است که در آن می توانید درخواست هایی را با لینک های دانلود به مخزن تصاویر لندست ارسال کنید . گزینه های دانلود مانند USGS Earth Explorer هستند ، اما M2M از REST API برای بازیابی داده ها استفاده میکند .

دانلود تصاویر  ماهواره لندست ۹ از سایت USGS
دانلود از USGS

حقایقی درباره لندست ۹

مطالب زیادی درباره ویژگی های لندست ۹ وجود دارد . در اینجا برخی از اطلاعات در مورد مدار ارتفاع و سایر مشخصه ها آورده شده است . 

    • تصویر بردار عملیاتی زمین-2 (OLI -2) : 9 باند طیفی با عنوان باند های 1 تا 9 ( 15 متر ، 30 متر و 60 متر )
    • سنسور حراراتی مادون قرمز -2 (TIRES -2) : 2 باند حرارتی با عنوان باندهای 10 و 11 (تفکیک مکانی 100 متر)
    • وضوح رادیومتری : 14 بیت
    • تاریخ پرتاب : 27 سپتامبر 2021
    • محل پرتاب : پایگاه نیروی هوایی وندنبرگ در کالیفرنیا
    • ارتفاع : 705 کیلومتر (438 مایل)
    • چرخش در روز : 14 بار
    • عمر طراحی : 5 سال
    • تعداد تصاویر در هر روز : +700
    • پوشش زمین : هر 16 روز

گام بعدی ؟

برنامه Landsat یک ابزار ضروری برای مطالعه زمین از فضا برای بیش از چهار دهه گذشته بوده است .

Landsat از طیف گسترده ای از برنامه ها و خدمات ، از جمله نظارت بر وضعیت محیط زیست ، بهبود مدیریت محصولات زراعی، و ردیابی مخاطرات طبیعی پشتیبانی می کند .

آیا شما تجربه ای در استفاده از تصاویر لندست ۹ در برنامه های مختلف داشته اید ؟ تجربیات و دیدگاه های خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید .

دیدگاه خود درباره مقاله فوق را در بخش نظرات این نوشته با ما به اشتراک بگذارید .

اشتراک گذاری :

نوشته مرتبط :
تفاوت Personal Geodatabase و File Geodatabase

تفاوت Personal Geodatabase و File Geodatabase

تفاوت Personal Geodatabase و File Geodatabase اگر کمی درباره مفاهیم File Geodatabase(*.gdb) یا Personal Geodatabase(*.mdb) و تفاوت Personal Geodatabase و File Geodatabase دچار سردرگمی شده اید ، و یا اینکه…
آشنایی با قوانین توپولوژی در ArcGIS

آشنایی با قوانین توپولوژی در ArcGIS

قوانین توپولوژی روابط و محدودیت‌های فضایی بین عوارض جغرافیایی را تعریف و اعمال می کنند ، تا یکپارچگی و سازگاری داده‌ها در یک مجموعه داده مکانی تضمین شود. اصلاح اشتباهات…
نقشه پایه (Basemap ) چیست ؟

نقشه پایه (Basemap ) چیست ؟

نقشه پایه (Basemap ) چیست ؟ نقشه پایه (Basemap ) یک لایه اطلاعاتی است که یک پس زمینه ( the background ) جغرافیایی برای نقشه وسایر لایه های روی آن…
آشنایی با پایگاه داده مکانی

آشنایی با پایگاه داده مکانی

انواع پایگاه داده مکانی در GIS پایگاه داده مکانی ، زیرساختی قدرتمند برای دسترسی ، ذخیره و مدیریت داده های مکانی شما فراهم می کند . یک پایگاه داده مجموعه…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *