تفاوت درجه/دقیقه/ثانیه (DMS) و درجه اعشاری (DD)

تفاوت درجهدقیقهثانیه (DMS) و درجه اعشاری (DD)
مهدی نوایی لواسانی – 2023-09-19

در حالی که خطوط عرض جغرافیایی بین 90± درجه و مختصات طول جغرافیایی بین 180± درجه قرار دارد ، ما با استفاده از این مختصاتِ طول و عرض جغرافیایی ، هر مکانی روی کره زمین را پیدا کرده و این مختصات را با استفاده از درجه اعشاری (Decimal Degrees یا DD) یا درجه/دقیقه/ثانیه (Degrees/Minutes/Seconds یا DMS) اندازه گیری می کنیم.

چگونه از درجه برای مختصات طول و عرض جغرافیایی استفاده می کنیم ؟ و یا تفاوت درجه/دقیقه/ثانیه (DMS) و درجه اعشاری (DD) در چیست ؟ بیایید در ادامه این موضوعات را بررسی کنیم که چرا از واحدهای زاویه ای استفاده می کنیم .

مروری بر سیستم مختصات جغرافیایی (Geographic Coordinate Systems)

در یک سیستم مختصات جغرافیایی (GCS) ، ما می توانیم به هر نقطه ای روی زمین با استفاده از مختصات طول و عرض جغرافیایی آن نقطه اشاره کنیم . از آنجایی که یک سیستم مختصات جغرافیایی (GCS) از یک کُره برای تعریف موقعیت‌ها روی زمین استفاده می کند ، ما از زوایای اندازه گیری شده بر حسب درجه از مرکز زمین تا هر نقطه ای روی سطح آن کُره استفاده کرده تا موقعیت هر عارضه را روی سطح زمین مشخص کنیم .

مختصات (N 0°- E 0°) جایی است که استوا و نصف النهار مبدا همدیگر را قطع می کنند . نکته جالب این است که اگر به این مکان در یک نقشه نگاه کنید ، جایی در وسط اقیانوس است !

این موقعیت (N 0°- E 0°) در دنیای GIS به یک مکان تخیلی به نام Null Island معروف شده ، چرا که گاهی اوقات متخصصین GIS هنگام تعریف سیستم تصویر (Define Project) برای پروژه خود به اشتباه اعداد مختصات جغرافیایی آن منطقه را در سیستم تصویر قرار میدهند و چون این اعداد مختصاتی ( در یک سیستم مختصات جغرافیایی اعداد بین 180± قرار میگیرند ) در یک سیستم تصویر خیلی کوچک به شمار میروند ( به عنوان مثال اعداد سیستم تصویر UTM حداقل 6 رقمی هستند ! ) لذا منطقه مورد نظر به اشتباه در محدوه نزدیک نقطه N 0°- E 0° قرار میگیرد .

مطالعه بیشتر : تفاوت ابزارهای Project و Define Projection در ArcGIS

تفاوت درجه/دقیقه/ثانیه (DMS) و درجه اعشاری (DD) - null Island

وقتی ما در امتداد نصف النهار مبدا به سمت شمال حرکت می کنیم ، مقدار طول جغرافیایی در °0 ثابت می ماند . اما زاویه عرض جغرافیایی و مختصات آن افزایش می یابد .

اگر به میزان °51.5 عرض جغرافیایی به سمت شمال حرکت کنیم ، به رصدخانه سلطنتی گرینویچ در انگلستان می‌رسیم ، همانطور که در زیر نشان داده شده است . در واقع ، موقعیت همین رصدخانه است که خط صفر درجه طول جغرافیایی یا نقطه شروع مرجع را تعریف میکند . از نصف النهار گرینویچ (مبدا) می توانیم موقعیت های شرقی و غربی را پیدا کنیم .

موقعیت رصد خانه گرینوییچ

از آنجایی که نصف النهار مبدا نقطه شروع صفر درجه برای مختصات طول جغرافیایی است ، همه چیز با ارجاع به آن تعریف می شود. به عنوان مثال ، ما می توانیم زاویه را به 80.4 درجه غربی تغییر دهیم . این ما را °80.4 غربی از نصف‌النهار اولیه دور می‌کند . و به طور اتفاقی ، پیتسبرگ در این خط طول جغرافیایی در حدود (40.4N , 80.4W) قرار گرفته است.

تفاوت درجه/دقیقه/ثانیه (DMS) و درجه اعشاری (DD) - موقعیت پیتسبرگ

به طور خلاصه :

استوا صفر درجه عرض جغرافیایی است که ما شمال و جنوب را اندازه گیری می کنیم . این بدان معناست که همه چیز در شمال استوا مقادیر عرض جغرافیایی مثبت دارد . در حالی که ، همه چیز در جنوب استوا مقادیر عرض جغرافیایی منفی دارد . به طور مشابه ، نصف‌النهار گرینویچ (نصف‌النهار مبدا) خط صفر طول جغرافیایی است که از آن شرق (مقادیر مثبت) و غرب (مقادیر منفی) را اندازه گیری می کنیم.

تفاوت درجه/دقیقه/ثانیه (DMS) و درجه اعشاری (DD)

یک روش برای نوشتن مختصات کُروی (عرض جغرافیایی و طول جغرافیایی) استفاده از درجه/دقیقه/ثانیه (DMS) است. دقایق و ثانیه ها از صفر تا 60 متغیرند . به عنوان مثال ، مختصات جغرافیایی شهر نیویورک به صورت درجه/دقیقه/ثانیه به شرح زیر است:

عرض جغرافیایی : 40 درجه ، 42 دقیقه ، 51 ثانیه شمالی

طول جغرافیایی : 74 درجه ، 0 دقیقه ، 21 ثانیه غربی

اما شما همچنین می توانید مختصات جغرافیایی را به صورت درجه اعشاری (Decimal Degree) بیان کنید . که فقط روشی دیگر برای نمایش همان مکان در یک فرمت متفاوت است . به عنوان مثال ، مختصات شهر نیویورک به صورت درجه اعشاری چنین است :

عرض جغرافیایی : 40.714

طول جغرافیایی : 74.006-

گرچه میتوان به راحتی این دو فرمت مختصاتی را به صورت دستی به یکدیگر تبدیل کرد ، FCC یک ابزار تبدیل DMS-Decimal دارد که می تواند مختصات بین درجه اعشاری و درجه/دقیقه/ثانیه را تبدیل کند.

خودتان امتحان کنید

وقتی دو عدد مختصاتی را با یکدیگر به عنوان یک جفت (X ، Y) استفاده می‌کنید ، می توانید هر چیزی را روی زمین با استفاده از یک سیستم مختصات جغرافیایی (GCS) تعیین موقعیت کنید . و می توانید مختصات را به هر یک از دو روش متفاوت اصلی یعنی درجه اعشاری (DD) یا درجه/دقیقه/ثانیه (DMS) بیان کنید .

دیدگاه خود درباره مقاله فوق را در بخش نظرات این نوشته با ما به اشتراک بگذارید .

اشتراک گذاری :

نوشته مرتبط :
آشنایی با World Geodetic System (WGS84)

آشنایی با World Geodetic System (WGS84)

WGS84 استاندارد GPS است سیستم موقعیت‌یاب جهانی (GPS) از سیستم جهانی ژئودزی (World Geodetic System) یا همان WGS84 به عنوان سیستم مختصات مرجع خود استفاده می‌کند . این سیستمِ مختصاتی…
آشنایی با ژئوانفورماتیک (Geoinformatics)

آشنایی با ژئوانفورماتیک (Geoinformatics)

ژئوانفورماتیک (Geoinformatics) چیست ؟ امروزه ژئوانفورماتیک (Geoinformatics) به فناوری مهمی برای تصمیم‌گیرندگان در طیف گسترده‌ای از رشته‌ها ، صنایع و سازمان‌ها تبدیل شده است ، زیرا به آنها امکان می‌دهد…
تفاوت CAD و GIS

تفاوت CAD و GIS

CAD در برابر GIS CAD (Computer-Aided Design – طراحی به کمک کامپیوتر) و GIS (Geographic Information System – سیستم اطلاعات جغرافیایی ) هر دو ، نوعی ابزار نرم‌افزاری هستند که…
تفاوت ابزارهای Project و Define Projection در ArcGIS

تفاوت ابزارهای Project و Define Projection در ArcGIS

فرایند Projection در ArcGIS میتواند گیج کننده باشد . خصوصا تفاوت ابزارهای Project و Define Projection در ArcGIS ، این دو ابزار در ArcGIS کارکردهای کاملاً متفاوتی دارند. اگر شیپ…

0 پاسخ به “تفاوت درجه/دقیقه/ثانیه (DMS) و درجه اعشاری (DD)”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *